Jak zachować świeżość jedzenia na dłużej?

Produkty spożywcze, szczególnie te świeże i nieprzetworzone mają najwięcej wartości odżywczych i najlepszy smak, jednak mają też pewną wadę – szybko się psują. Przygotowany posiłek również nie wytrzyma bez odpowiedniej ochrony zbyt wiele czasu, a jeśli chcemy odłożyć jego spożycie na inny dzień, warto wiedzieć, w jaki sposób go przechować, aby nadawał się do jedzenia. Z jednej strony można byłoby pomyśleć, że przecież wystarczy schować jedzenie do lodówki. Czy aby na pewno jest to zawsze najlepsza opcja? W wielu przypadkach nie chcemy przecież, aby ciasto przeszło zapachem leżącego tuż obok wymyślnego sera, a owoce czy warzywa nie zawsze powinny być trzymane w lodówce. Jak zatem radzić sobie z przechowywaniem żywności i jak zrobić to dobrze? W dzisiejszym artykule rozwiejemy Twoje wątpliwości!

Mrożenie – w jakich przypadkach się sprawdzi?

Zaczął się sezon na świeże owoce i warzywa? W tym okresie najwięcej osób decyduje się na ich zamrożenie, aby móc skorzystać z nich w czasie jesieni lub zimy, kiedy dostęp do tych produktów jest znacznie bardziej ograniczony. Jeżeli chcesz zamrozić truskawki lub inne owoce, wystarczy je odpowiednio oczyścić, osuszyć, a następnie podzielić na porcje, spakować w woreczki i włożyć do zamrażarki. W przypadku warzyw czy dobrym pomysłem jest również ugotowanie ich przed zamrożeniem. Najważniejszym krokiem jest jednak szczelne zamknięcia warzyw, owoców czy mięsa przed umieszczeniem w zamrażalce, co pozwoli na zachowanie ich cennych właściwości. Przydadzą się do tego woreczki na mrożonki z suwakiem, dające 100% gwarancję szczelności.

Folia aluminiowa i spożywcza

W lodówce najlepiej przechowywać sery, mięsa i wędliny, a także przygotowane wcześniej posiłki. Dzięki odpowiedniemu zabezpieczeniu i niskiej temperaturze zachowają one świeżość znacznie dłużej. Wystarczy zawinąć je w folię spożywczą, aby nie przeszły zapachem innych potraw. Dobrze sprawdzą się w tym celu również wszelkiego rodzaju szklane czy plastikowe pojemniki. Jeśli chodzi o folię aluminiową, warto pamiętać, aby nie używać jej do przechowywania produktów o charakterze kwaśnym. Folia aluminiowa https://www.stella.com.pl/ sprawdzi się również do pakowania kanapek na wyjazd czy przygotowywania potraw w piekarniku lub na grillu. To produkt o wielu zastosowaniach – szczególnie w kuchni.

Pamiętaj również, że niewykorzystaną żywność w wielu przypadkach możesz „przerobić” na coś innego, chroniąc ją przed zmarnowaniem. Więdnące już zioła możesz posiekać, przełożyć do pojemnika na lód, a następnie zalać oliwą z oliwek i umieścić w zamrażarce. Awokado świetnie sprawdzi się do przygotowania maski na włosy, a brązowawe, miękkie banany doskonale nadają się do ciasta, w którym z powodzeniem mogą zastąpić cukier. Takich trików jest naprawdę wiele! Wystarczy być otwartym na rezultaty, które z pewnością Cię zaskoczą!